Preskoči na glavni sadržaj

Zašto nisam savršen?


Budi zadovoljan sa sobom i ne daj, čovječe, da bilo šta promijeni tvoju trenutnu svojinu. Ne daj novcu teret da ti bude, ne daj sreći da te uvijek vodi, jer uvijek moramo znati šta smo nekada bili. Ne smatraj sam sebe teretom, sebi nezadovoljnim likom. Kada staneš pred sebe, i kad vidiš kreiranog sebe, kakvog takvog, zahvali se cijelim uzdahom. Ne traži sebi ono što te odvodi od zahvale što si živ, a ni ono što drugi dunjalučari misle i govore. Svi su oni mrva kojoj pridaju zamišljenu veličinu. Ne zaboravi, oni će uvijek biti mrva ako sagledaš razumom. To ti govorim, čovječe, uključi samo treptaj razuma i njihova veličina pada. Odnosno, u tvojim mislima pada, ona nikada nije ni postojala. Uspostavi život takvog zahvalnog i ne omogućavaj stvarima poseban značaj, jer one ne vide jačinu tebe. 

Ne zanesi se bogatstvom, nije to relevantan prioritet. Najznačajniji je onaj trenutačnog statusa, onaj što ti se svakako može javiti. Prioriteti se mijenjaju, njihov značaj opada i raste, zato pogledaj sebe i vidjet ćeš prioritet. Uzdignute glave kroči u putanje svoje ceste, tamo gdje svi idu, ali nikoga ne vidiš. Ne smatraj sebe manje vrijednim, zaista ćeš shvatiti šta je na kraju prava vrijednost. Zaglibit ćeš u dio sebe koji pripada kajanju, kajanju od smiješnih stvari. Ma kome pričam, te stvari tebe sad ubijaju. Eh, da te bar vidim pa da se nasmijemo odmah, da riješimo nepostojeće tegobe. Čovječe, ne dopusti bolan da te manipulišu i pametuju na svoju ruku. Griješi, bolan, ako ti misliš da tako treba, bar ćeš se kajati za sebe i to je ispravno. Pakao je ako dozvoliš da se zbog drugih kaješ, mrvo.

Mrva koja se smije, koja hodi bez dobiti, razgovara bez pogleda i vjeruje da će se jednoga dana, bez dileme,  mrve obrisati sa stola i postati prostor za nove. Pa će se drugi pitati, može li se zadovoljiti sa sobom. Ciklus nepostojećeg problema.

Bolan, čovječe, pusti ljudima da misle. To im ne možeš, a i ne trebaš zabraniti. Zabrani sebi da ih slušaš, tako ćeš osloboditi mir, mir sa kojim ćeš sa svim svojim manama postati cijenjen. Cijenjen od sebe.


... prioritet je zadovoljiti sebe.

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Pozitivna kritika ljubavi

Javljam se dobrovoljno u svrhu zauzimanja subjektivnog viđenja tog nevjerovatnog doživljaja. Mnogi su pokušavali, pokušavaju, stvoriti sliku agresivnog, bespotrebnog i problematičnog stadija - ljubav. A sve to na osnovu svog doživljaja kojeg nisu sposobni pretvoriti u suptilni gest. Dotaći se onih trenutaka za koje ne postoji način da se opišu. A ako ih nije bilo, molim vas da odstupite, vi ne znate šta je taj čin. Ne širite lažnu bakteriju.

Kad si obuzet onim suptilnim, kad doživiš svaki vid onog što čini jedan sistem ljubavi, onda i svaki doživljaj patnje, neslaganja, nekreativnog početka, svega onog što je nekad bilo užasno ili samo se tako čini, odbaciš tamo negdje i pretvoriš u ogromno iskustvo koje ne bih nikada mijenjao. 
Bio je to neočekivajući spreman ponedjeljak za početak. Pretrpan dokumentacijom oko samog fakulteta i bezobavezne aktivnosti, neminovno pogledah u mobitel koji je bio tik uz mene. Bio je juli, naknadno zaključih da je bio deseti, jer prije nisam imao razloga d…

To nije dio mog' bića, ali jeste dio moje realnosti

... i onda se desi. Prevrćeš osjećanja, sastavljaš nerealne kritike, podižeš sebe i sve to da bi opravdao tu vezanost.  Da bi opravdao čak i ono što je daleko od toga. Daleko od lacivnosti, ali itekako tik vlastite želje. Upravo zbog toga i ostvarenja iste, izaberemo put sa latentnim skretanjem. Ne dozvoljavamo željama da budu ispred nas kako ih ne bi ugrozili, a nismo ih ni počeli ostvarivati. Tako biva kad se život osloni na vas, a vi očekivali da se oslonite na život. Od tada ništa nije isto, osim tog' što dišem i hodam. Ali ne žalim se, to radim kao profesionalac.

Sve je i suviše čudno da ni sam ne znam kakav je bio početak. Probudite se, a oko vas gomila istih ljudi. Ma ne, nisu isti. Nego u ovoj blesavoj glavi kao da se dešava rat, pa u svoj toj borbi i preživljavanju razmišljate kako će vas neko dočekati raširenih ruku, pa i ako nemate nikog. Da stvar bude zategnutija, imam nekog da me čeka. I ako ne preživim taj prokleti rat, proizvest ću iskušenje i bol. To nije dio mog b…